Poleca Remigiusz Rączka
8 sprawionych śledzi Marynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku
Sos śmietankowy: 1 posiekana czerwona cebula 1 szklanka kwaśnej śmietany sól pieprz
Sos musztardowy: 3 łyżki musztardy 1 szklanka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki curry sól biały pieprz
Śledzie opłucz i pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Zrób marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu. Zdejmij z ognia, ostudź. Zimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem na 24 godziny do lodówki. Przygotuj sosy, mieszając w osobnych naczyniach podane składniki. Osącz zamarynowane śledzie, połowę wymieszaj z sosem śmietanowym, pozostałe z sosem musztardowym. Odstaw na całą dobę do lodówki.