menu

Admiral
nasze przepisy
Admiral 3

Poleca Remigiusz Rączka


← Lista przepisów

ŚLEDZIE PO WILEŃSKU

Składniki

ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 ziarna pieprzu
5 goździków
4-5 listków laurowych
kawałek gałki muszkatołowej
4-5 ziarenek ziela angielskiego
Pozostałe składniki:
1/2 kg płatów śledziowych (najlepsze są jasne duże i grube płaty śledzi solonych z beczki)
4 średnie cebule olej
1 puszka koncentratu pomidorowego albo 1 mały słoiczek keczupu

Jak przyrządzać?

Wszystkie przygotowane przyprawy przełóż do malaksera lub elektrycznego młynka do kawy i dokładnie zmiksuj (na proszek). Cebule pokrój w kostkę lub w piórka i zeszklij na oleju. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy (lub keczup) i przestudź. Na talerzu ułóż śledzie i posyp przyprawami. Zostaw na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty pokrój na kawałki. Ułóż w dwóch lub trzech warstwach na półmisku, a potem przykryj grubą warstwą cebuli z koncentratem. Udekoruj szczypiorkiem i natką pietruszki.

Admiral

poznaj więcej przepisów

SAŁATKA CODZIENNA ZE ŚLEDZIA ALA ŁOSOŚ

Śledzia a'la łosoś, jajka, paprykę czerwoną oraz ogórki kiszone kroimy w grubą kostkę. ...
Czytaj dalej

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-ŚMIETANOWYM

Śledzie opłucz i pokrój na dwucentymetrowe kawałki. Zrób marynatę: wszystkie składniki ...
Czytaj dalej

TATAR ZE ŚLEDZIA ALA ŁOSOŚ

Śledzia a'la łosoś, ogórki i cebule drobno kroimy. Dodajemy kapary, olej spod śledzia a'la ...
Czytaj dalej